Walentynkowe przepisy

Luty to miesiąc miłości! Między innymi z tego powodu właśnie stał się on na moim blogu miesiącem serca 🙂 Walentynki tuż tuż, a więc pomyślałam, że poratuję Was fajnymi przepisami na ten wieczór! Mamy tutaj przyjemne z pożytecznym – pyszne jedzenie i wsparcie serca, które dzięki temu pomieści jeszcze więcej <3 Możecie przygotować te potrawy wspólnie z drugą połówką lub zaskoczyć swoją Walentynkę wykwintną kolacją.

Przepisy, które za chwilę zobaczysz, skomponowane są ze składników o pozytywnym wpływie na układ krążenia. Zawierają dużo różnokolorowych warzyw i owoców co przekłada się na mnogość rodzajów związków antyoksydacyjnych. Mamy również źródła prosercowych kwasów tłuszczowych omega -3, pełnoziarniste zboża i przeciwzapalne przyprawy. To dania idealne od święta, ale również na co dzień 🙂 Dokładnie tak jak to jest ze świętem zakochanych – kochajmy się każdego dnia, a nie tylko w Walentynki 🙂

Przepisy podaję na 2 porcje – w końcu to romantyczny wieczór zarezerwowany dla dwojga!

Sałatka z krewetkami

Składniki:

– ok. 230g krewetek tygrysich (lub innych dużych)

– 1/2 awokado

– 2 garście ulubionego mixu sałat

– 1/2 mango

– garść pomidorków koktajlowych

– sok z 1/4 limonki

– 50g makaronu pełnoziarnistego np. świderki

– 2 łyżki oliwy

– 1 ząbek czosnku

– przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma

– natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Krewetki (jeżeli są mrożone) wrzucić do miseczki i zalać letnią wodą. Kiedy się rozmrożą, obrać, usunąć głowę i ogon oraz wyczyścić je dokładnie z pancerza. Następnie krewetki naciąć wzdłuż grzbietu od zewnątrz i pozbyć się ciemnej niteczki myjąc krewetkę pod bieżącą wodą. Krewetki osuszyć na papierowych ręcznikach. Jeśli kupisz oczyszczone krewetki – rozmroź je i opcjonalnie wyłącznie obierz z pancerzyka.
  2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
  3. Do miski wrzucić mix sałat, połówki pomidorków koktajlowych, ugotowany makaron, mango i awokado pokrojone w kostkę lub paski. Oliwę (1 łyżkę) wymieszać z przyprawami i sokiem z limonki i polać sałatkę.
  4. Krewetki usmażyć na 1 łyżce oliwy z dodatkiem plasterków czosnku, na dużym ogniu około 30 seknund na stronę. Położyć na sałatce. Udekorować natką pietruszki.

Panna Cotta z owocami leśnymi

Składniki:

200g jogurtu greckiego

– 100 ml mleka krowiego lub roślinnego

100g mrożonych owoców leśnych

– 10g żelatyny

– 15-20g erytrolu lub ksylitolu

– 2 kostki gorzkiej czekolady min. 70%

– listki świeżej mięty

Przygotowanie:

Jogurt połączyć z mlekiem. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, ostudzić i dodać do masy jogurtowej. Dodać erytrol lub ksylitol, wymieszać i przelać do szklanek lub pucharków. Wstawić do lodówki aż stężeją (najlepiej na całą noc). Deser delikatnie wyłożyć na talerzyki. Owoce leśne podgrzać w rondelku z odrobiną erytrolu lub ksylitolu (ilość według preferencji). Panna Cottę polać owocami leśnymi, posypać startą gorzką czekoladą i ozdobić listkami mięty.