Truskawki

Jeeeeej! Wiem, że miałam pisać w tym miesiącu o grillowaniu, ale totalnie muszę Wam podpromować nasze dobro narodowe, które pachnie już zewsząd i po prostu MUSIMY je zacząć jeść już teraz zaraz 😀 Aż szkoda, że są z nami tak krótko, bo dla mnie to naprawdę jedne z najpyszniejszych owoców na Ziemi. Maj, czerwiec i lipiec mijają niepostrzeżenie i znów musimy czekać na pyszne truskawki okrągły rok ;-( Dlatego jedzcie póki są, szczególnie po przeczytaniu tego artykułu, który tylko potwierdzi, że truskawki są po prostu totalnie najlepsze na świecie!

A jak już piszę o tych cudownych owocach, to wspomnę, że o truskawkach mówiłam w Pytaniu na Śniadanie! Także to kolejna szansa dla Was, żeby zobaczyć odcinek z moim udziałem, link macie tutaj 🙂

No dobra, mam nadzieję, że filmik obejrzany, a teraz może dopowiem trochę więcej ciekawostek i dietetycznych faktów na temat truskawek 🙂

  1. Podstawowe dietetyczne info

Truskawki to chyba jedne z najbardziej znanych i lubianych owoców na Świecie. Europejczycy zjadają ich rocznie 1,2 mld ton! [1] Truskawki należą do grupy owoców jagodowych, które są szczególnie cenione w dietach kardiologicznych i przeciwzapalnych ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne. Co ciekawe, truskawki to nietypowe owoce, bo ich pestki zlokalizowane są na zewnątrz a nie wewnątrz, jak np. w wiśniach czy arbuzie.

A co do wartości odżywczych… Oczywiście jak to w przypadku owoców najczęściej bywa, truskawki są niskokaloryczne 🙂 Dopóty dopóki nie dodasz do nich śmietany, cukru czy lodów 😉 Bo wtedy już kaloryczność może się drastycznie zwiększyć.

W porcji truskawek czyli hmm… 5kg (dobra żartowałam! 😉 choć ilość ta nie odbiega od moich sezonowych porcji :D) Tak więc w porcji truskawek czyli 1 szklance (ok. 150g) jest zaledwie 50 kcal i przeogromne ilości składników odżywczych i wody, za które nasze ciałko będzie bardzo bardzo wdzięczne 🙂

Truskawki, jak większość owoców zawierają głównie węglowodany, a w niewielkich ilościach białko i tłuszcze. W 100g truskawek znajdziemy prawie 6g węglowodanów w tym 1,8g błonnika, który jak już wiecie bardzo korzystnie wpływa zarówno na pracę jelit, jak i profil lipidowy i odchudzanie 🙂

A co z witaminami i składnikami odżywczymi?

Porcja truskawek (150g) zawiera aż 90 mg witaminy C (a nasze zapotrzebowanie na tę witaminę wynosi dla kobiet 75 mg a dla mężczyzn 90 mg [2]. To oznacza, że ta porcja już pokrywa 100% naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C! Ekstra, bo witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, neutralizuje reaktywne formy tlenu, uczestniczy w syntezie kolagenu oraz wpływa na wchłanianie wapnia i żelaza z pożywienia [2]. To bardzo potrzebna witamina! 🙂 Dodatkowo, truskawki zawierają potas, żelazo, wapń, magnez, mangan, kwas foliowy.

Oprócz witaminy C, która jest antyoksydantem, truskawki zawierają inne przeciwutleniacze tzw. polifenole o dużej różnorodności [3]. Znajdziemy w nich kwasy fenolowe, flawonoidy, garbniki i lignany. Wszystkie te związki wywierają ogromny wpływ na przeciwdziałanie stanom zapalnym w naszym organizmie.

O tym dlaczego owoce jagodowe ( w tym truskawki) są polecane osobom z chorobami serca, pisałam tutaj.

2. Straty witamin

Witaminy zawarte w truskawkach, w szczególności witamina C i kwas foliowy, są bardzo wrażliwe na obróbkę zarówno mechaniczną, jak i termiczną. Co ciekawe, owoce mrożone mogą mieć więcej witaminy C niż owoce świeże [4]. Bierze się to z tego, że transport, przechowywanie i długie przebywanie świeżych truskawek na straganach powoduje straty tej witaminy. Podgotowanie takich truskawek może spowodować spore straty rzędu nawet 50% witaminy C i kwasu foliowego [5]. Robienie z truskawek dżemów, musów czy syropów sprawi, że zmniejszy się ogólna zawartość tych witamin. Warto zapamiętać, że najlepszym wyborem jest spożywanie truskawek świeżych, w dodatku w całości. Jeśli jednak w diecie mamy sporo innych warzyw i owoców, nie musimy się za bardzo martwić stratą witaminy C, bo zapewne i tak dostarczamy jej z pożywieniem całkiem sporo 🙂 Także jeżeli już podgotowujemy truskawki, warto to robić możliwie jak najkrócej.

A Ty, jak najchętniej zjadasz truskawki? Po prostu jako samodzielny posiłek czy może masz jakiś fantastyczny przepis z ich udziałem? Ja uwielbiam je zarówno na samo, jak i z jogurtem naturalnym i startą gorzką czekoladą albo na owsiance z płatkami migdałów lub w koktajlu z bananem i mlekiem.
Koniecznie napisz swoje pomysły na truskawki w komentarzu na moim Facebooku lub Instagramie!

[1] https://www.ogrodinfo.pl/owoce-jagodowe/rosnie-spozycie-truskawek-w-panstwach-unii-europejskiej/

[2] https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf

[3] Rahal, A., Kumar, A., Singh, V., et all,. Oxidative stress, prooxidants, and antioxidants: the interplay. BioMed research international, 2014

[4] https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C397705%2Cgotowanie-warzyw-nie-zawsze-niszczy-zawarte-w-nich-witaminy.html

[5] https://ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2013/3/BR%203-2013%20s.%20241-249.pdf