Bardzo przyjemny pomysł na alternatywę dla tradycyjnych śledziowych sałatek, która perfekcyjnie się wpisuje w klimat świąt 😊
Zawiera w sobie to, co tygryski lubią najbardziej w świętach – piernikowy posmak idealnie pasujący również do wytrawnych dań!
A więc dzisiaj dla Państwa śledź w przyprawach korzennych!
Sałatka śledziowa w przyprawach korzennych
Solonego śledzia wymocz z nadmiaru soli. Jeśli używasz śledzia marynowanego pomiń ten etap. Filety pokrój w kawałki według uznania. Cebulkę poszatkuj w piórka i zanurz na minutę we wrzątku (będzie bardziej miękka i łagodniejsza w smaku). Dołóż ją do śledzi. Przyprawy zmiażdż w moździerzu, dodaj do śledzi. Jeśli używasz gotowej przyprawy piernikowej zwróć uwagę czy w składzie nie ma mąki i cukru! Po przyprawie piernikowej nadchodzi czas na oliwę i miód. Dodaj je do śledzi i wymieszaj całość do połączenia smaków.
Możesz podawać ją podając na pełnoziarnistym pieczywie – uwielbiam na pumperniklu! Można również zrobić sobie śledziowy obiad! Podanie korzennych śledzi np. na komosie ryżowej czy kaszy jaglanej to bardzo smaczny pomysł na świąteczny lunch.
Lista składników na jedną porcję
śledź, solony 150g – jeden porządny płat
oliwa z oliwek 10g łyżka
miód pszczeli 15 łyżeczka
cebula 30g ½ średniej sztuki
skórka pomarańczowa, świeża 6g łyżka
cynamon cejloński mielony 1g pół łyżeczki
goździki 2 sztuki
kardamon 2 sztuki
anyż 1g pół łyżeczki lub 2 ramiona gwiazdki
ziele angielskie 2 kuleczki