Luty to miesiąc miłości! Między innymi z tego powodu właśnie stał się on na moim blogu miesiącem serca 🙂 Walentynki tuż tuż, a więc pomyślałam, że poratuję Was fajnymi przepisami na ten wieczór! Mamy tutaj przyjemne z pożytecznym – pyszne jedzenie i wsparcie serca, które dzięki temu pomieści jeszcze więcej <3 Możecie przygotować te potrawy wspólnie z drugą połówką lub zaskoczyć swoją Walentynkę wykwintną kolacją.
Przepisy, które za chwilę zobaczysz, skomponowane są ze składników o pozytywnym wpływie na układ krążenia. Zawierają dużo różnokolorowych warzyw i owoców co przekłada się na mnogość rodzajów związków antyoksydacyjnych. Mamy również źródła prosercowych kwasów tłuszczowych omega -3, pełnoziarniste zboża i przeciwzapalne przyprawy. To dania idealne od święta, ale również na co dzień 🙂 Dokładnie tak jak to jest ze świętem zakochanych – kochajmy się każdego dnia, a nie tylko w Walentynki 🙂
Przepisy podaję na 2 porcje – w końcu to romantyczny wieczór zarezerwowany dla dwojga!
Sałatka z krewetkami
Składniki:
– ok. 230g krewetek tygrysich (lub innych dużych)
– 1/2 awokado
– 2 garście ulubionego mixu sałat
– 1/2 mango
– garść pomidorków koktajlowych
– sok z 1/4 limonki
– 50g makaronu pełnoziarnistego np. świderki
– 2 łyżki oliwy
– 1 ząbek czosnku
– przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma
– natka pietruszki
Przygotowanie:
Panna Cotta z owocami leśnymi
Składniki:
– 200g jogurtu greckiego
– 100 ml mleka krowiego lub roślinnego
– 100g mrożonych owoców leśnych
– 10g żelatyny
– 15-20g erytrolu lub ksylitolu
– 2 kostki gorzkiej czekolady min. 70%
– listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Jogurt połączyć z mlekiem. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, ostudzić i dodać do masy jogurtowej. Dodać erytrol lub ksylitol, wymieszać i przelać do szklanek lub pucharków. Wstawić do lodówki aż stężeją (najlepiej na całą noc). Deser delikatnie wyłożyć na talerzyki. Owoce leśne podgrzać w rondelku z odrobiną erytrolu lub ksylitolu (ilość według preferencji). Panna Cottę polać owocami leśnymi, posypać startą gorzką czekoladą i ozdobić listkami mięty.