Przepisy na grilla

Ostatnie dwa wpisy poświęciłam tematyce grillowania, jeśli ich nie widziałeś, koniecznie przeczytaj 🙂 W pierwszym pisałam o tym, co wybierać, jeżeli nie chcemy zjeść 1000 kcal za jednym posiedzeniem, a w drugim podałam sposoby na to, żeby grillowanie było dla Nas zdrowsze. To była teoria, teraz czas na praktykę czyli gotowe przepisy na potrawy z grilla, idealne dla osób na diecie, dbających o zdrowie albo po prostu ciekawych nowych smaków i połączeń 🙂 Wszystkie składniki podaję na 1 porcję, żeby było wygodnie.

Lista przepisów:

  1. Szaszłyki z piersi kurczaka z warzywami
  2. Domowy sos czosnkowy
  3. Guacamole na wypasie
  4. Arbuzada czyli lemoniada z arbuza

Szaszłyki z piersi kurczaka z warzywami

Składniki:

– 80g piersi z kurczaka bez skóry
– 80g cukinii
– 1/4 czerwonej papryki
– 1/4 cebuli
– 3 pieczarki
– marynata: 1 łyżka oliwy, szczypta soli, szczypta pieprzu, 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki suszonego oregano, szczypta ostrej papryki, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowanie:

Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w dość dużą kostkę. Cukinię i paprykę umyć i pokroić w kostkę, a cebulę zostawić jako ćwiartkę (jeżeli cukinia jest mała można pokroić w plastry). Pieczarki możesz zostawić w całości jeśli są nieduże bądź pokroić na połówki. Kurczaka z warzywami przełożyć do miski, dodać oliwę oraz przyprawy i wymieszać. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie składniki nadziać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków i grillować na specjalnej tacce na grillu ok. 10 -15 minut (do upieczenia się mięsa).

Domowy sos czosnkowy

Składniki:

– 1/2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego
– 1/2-1 ząbka czosnku
– 1/2 łyżeczki soku z cytryny
– szczypta soli i pieprzu
– 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
– łyżka pokrojonego koperku
– łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie:

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do jogurtu naturalnego. Dodać sok z cytryny, musztardę, przyprawy i świeży koperek. Wymieszać i odstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Pro-tip*: z tego sosu łatwo możemy zrobić drugi sos – tzatziki. Wystarczy zetrzeć do niego 1 ogórka sałatkowego oraz dodać łyżeczkę octu winnego i łyżeczkę oliwy z oliwek.

Pro-tip 2*: A jeśli chcecie żeby tzatziki były bardziej zwarte, startego ogórka warto odsączyć na sitku z nadmiaru wody a nawet go odcisnąć. A tą wodę później zmieszać z sokiem cytryny i miętą i macie boską orzeźwiającą lemoniadę 🙂

Guacamole na wypasie

Składniki:

– 1/2 awokado
– 1/2 łyżki soku z cytryny lub limonki
– 1/5 czerwonej papryki
– 1/4 czerwonej cebuli
– 1/2 ząbka czosnku
– 1/2 małego pomidora malinowego
– sól, pieprz, świeża kolendra

Przygotowanie:

Wydrążyć miąższ z awokado i rozgnieść widelcem. Dodać sok z cytryny/limonki i wymieszać. Do guacamole dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, warzywa pokrojone w drobną kostkę oraz przyprawy (sól, pieprz). Do guacamole idealnie pasuje świeża kolendra – na porcję około 1 łyżeczka posiekanej kolendry.

Arbuzada

Składniki (na większą ilość):

– 1 kg arbuza ze skórą
– sok z 1 limonki lub cytryny
– 1 cm imbiru świeżego
– ewentualnie: 3 łyżki ksylitolu/erytrolu

Przygotowanie:

Arbuza obrać ze skóry i oczyścić z pestek. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem. Dodać starty drobno imbir, sok z limonki i ewentualnie słodzidło. Schłodzić w lodówce. W celu rozcieńczenia można dodać wodę (niegazowaną lub gazowaną) a w wersji dla dorosłych – prosecco. 😉